Mijn hond komt ELKE keer als ik roep! Leer nu ook hoe.

13 Jun 2017

aanleren

  

beloning

  

hond

  

luisteren

  

viervoeter

  

Sommige baasjes willen graag een strikt afgerichte hond, andere weer een zeer vrije en speelse. Maar er is één commando dat het leven van elk baasje en elke hond een stuk aangenamer maakt... “kom!” In deze blogpost gaan we enkele simpele stappen overlopen, die jouw viervoeter zullen leren om elke keer te komen wanneer jij hem roept. En dat met maar 5 minuutjes oefenen per dag!

De eerste hond die ik had, was ouder dan mij. Mijn ouders kochten haar enkele maanden voor ik geboren werd. Ze, Bucky, was zeer vrij en speels, maar luisterde minder goed. Toen ik 13 werd, wou ik hier verandering in brengen. Zij was inmiddels al 14 jaar.

Ze zeggen altijd dat oude honden geen nieuwe trucjes kunnen leren, maar niets is minder waar. Zeker niet als het aankomt op een simpel commando als kom, je moet gewoon de juiste stappen volgen en een klein beetje geduld hebben.

De 3 stappen die je hond leren te komen, wanneer jij roept.

Elke hond is uniek, en elke hond leert nieuwe dingen op zijn eigen manier, aan zijn eigen tempo. Daarom is je hond iets nieuws leren de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen.

Wanneer je je hond iets nieuw leert, is er wel een proces dat je moet doorlopen. Door de stappen hieronder te volgen, maak je samen leren een leuk avontuur, in plaats van een frustrerend gedoe.

1. Begin simpel

Het is belangrijk dat je hond elke keer komt wanneer je hem roept, vanaf het begin. Roep hem
daarom enkel als je 90% zeker bent dat hij zal komen. Dit doe je één keer, niet meer.

De grootste vijand van een hond die luistert, zijn afleidingen. Daarom wil je starten met je hond te roepen, wanneer er geen (of weinig) andere afleidingen zijn. Dit doe je bijvoorbeeld thuis, waar je hem van de ene naar de andere ruimte kan laten komen.

2. Beloon

Je wil je hond leren dat naar jou komen wanneer je roept, goed is voor hem. Dit doe je door hem te belonen. Het standaard idee dat mensen hiervan hebben, is een snackje geven. Dit is goed, maar niet iets wat je elke keer wilt doen.

Iets dat steeds hetzelfde is, word voorspelbaar. Je hond zal een snackje verwachten, en niet meer komen als je hem één keer niet meer op deze manier beloont. Daarom wil je hem steeds op verschillende manieren belonen.

Geef hem de ene keer een snack, ga de andere keer wandelen, of je kan hem simpelweg roepen om even te spelen. Wat het juist is maakt niet zoveel uit, wat uitmaakt is dat je hond blij wordt wanneer je hem roept.

3. Bouw op

Zoals je eerder al geleerd hebt, luisteren honden vaak minder goed omdat ze afgeleid zijn. Natuurlijk verwachten we dat je hond altijd luistert, en niet enkel als de situatie er zich toe leent.

Om te garanderen dat hij in elke situatie komt, wil je traag het niveau van afleiding verhogen. Je doet dit door 5 à 10 minuten per dag te oefenen, op drukkere en drukkere plaatsen. Niet meer, anders word het saai voor jullie beiden.

Onthoud hier weer dat je je hond enkel wil roepen, als je 90% zeker bent dat hij zal komen. Ben je niet zeker? Ga hem dan gewoon halen.

Door deze simpele stappen te volgen, zal je hond binnenkort ELKE keer komen als je hem roept. Andere dingen die je je hond wil leren, zullen altijd een gelijkaardig proces doorlopen, maar dit is de beste plek om te starten.

Dus als het binnenkort weer eens tijd is om bij ons langs te komen, kan je hem gewoon roepen, en dan zorg ik wel voor de beloning. 

Laat me bij jullie volgende afspraak weten, wat jullie op de moment aan het leren zijn! Mijn Snuffeltje is in ieder geval druk in de weer.
Groetjes, Liese. 

Laatste artikelen

Mijn hond komt ELKE keer als ik roep! Leer nu ook hoe.
Sommige baasjes willen graag een strikt afgerichte hond, andere weer een zeer...

Waarschuwing! Wandelt jouw puppy teveel?
Puppy’s zijn zo schattig als ze kwetsbaar zijn. Een puppy die teveel beweging...

Takjes, blaadjes en zand! De herfst is er...
De herfst is aangebroken en dat merken we niet alleen aan de prachtige landsc...