Waarschuwing! Wandelt jouw puppy teveel?

27 Mar 2018

hondjes

  

beweging

  

energie

  

gewrichtsproblemen

  

hondjes

  

puppy

  

tempo

  

wandelen

  

Puppy’s zijn zo schattig als ze kwetsbaar zijn. Een puppy die teveel beweging heeft, zal snel gewrichtsproblemen ontwikkelen. Wanneer je puppy 12 maanden word, stopt de groei van deze gewrichten en wijkt het gevaar voor dit soort problemen. Voor dat zover is, wil je je schatje goed verzorgen. Te weinig beweging voor je pup is ook geen goed idee. Te weinig beweging zorgt voor teveel energie, iets dat ongehoorzaamheid in de hand werkt. Onthoud dat een uitgeputte puppy een brave puppy is. Dus waar vinden we de gulde middenweg?

Ik leerde hier veel over toen vrienden van me vorig jaar een nieuwe pup adopteerden. De vorige hond die ze hadden, was de braafste, sociaalste en meest correct opgevoede hond die ik ooit gezien heb. (Op mijn hond na, natuurlijk, want mijn hond is de beste ter wereld.)

Met de vorige hond die ze hadden, wandelde ze dagelijks een vaste weg af doorheen het dorp. Toen ze deze nieuwe puppy kregen, ging ik er vanuit dat ze hiermee dezelfde wandeling zouden maken.
Wanneer ik voor de eerste keer weer met hen ging wandelen, bleek ik het fout te hebben, heel fout..

Elke paar weken veranderede ze hoelang ze gingen wandelen, tot ze inmiddels weer dezelfde wandeling maken. Ik vroeg me af hoe ze in de tussentijd exact wisten hoeveel beweging hun puppy nodig had.
 

Zo vinden we de perfecte gulden middenweg voor jouw pup!

Om te zorgen dat jouw puppy exact de beweging krijgt die hij nodig heeft, zijn er eigenlijk maar enkele zaken waar je echt op moet letten. Het belangrijkste waar je op let, is natuurlijk jouw pup.


Om te weten hoe lang je met je puppy moet gaan wandelen, is er een heel makkelijke formule die je kan toepassen. Je neemt de leeftijd van je pup (in maanden) en doet dat maal 5. De uitkomst hiervan is hoe lang (in minuten) je best met je puppy gaat wandelen.

L (leeftijd puppy in maanden) X 5 = T (tijd) minuten

Dus heb je een puppy van 3 maanden oud, maak je best wandelingen van 15 minuutjes. Dit doe je optimaal 2 keer per dag, maar ook niet meer.


Wanneer je wandelt met je puppy, laat je hem het tempo bepalen. Dit zal waarschijnlijk vrij traag zijn, maar dit voorkomt weer gewrichtsproblemen. Traag wandelen gaat niet alleen die problemen tegen, maar zorgt ervoor dat de spieren van je puppy, ijzersterk en gezond worden.


Buiten deze wandeling(en) wil je je puppy ook nog genoeg vrije beweging geven. Twintig minuutjes speeltijd erbij, is alles wat je puppy nodig heeft. Deze vrije speeltijd moet ook dat zijn, volledig vrij.

Je wilt je puppy niet aanmoedigen om speciale dingen te doen of extra energie te gebruiken, je wilt hem gewoon ruimte geven. Probeer er wel voor te zorgen dat er in deze speelruimte (best een park of tuin), geen grote zaken zijn waar hij op en af kan springen, dit is wederom zeer slecht voor zijn groeiende gewrichtjes.


Om even kort samen te vatten wil je dus:

  • -  5 minuten x het aantal maanden dat je puppy oud is wandelen.

  • -  Optimaal 2 keer per dag gaan wandelen.

  • -  Je puppy het tempo van de wandeling laten bepalen

  • -  Je puppy 20 minuten per dag volledig vrij laten spelen.

​​Als je deze puntjes volgt, zal je puppy uitgroeien tot een sterke, gezonde en vooral gelukkige volwassen hond.


Net als de eerste wandeling voor je puppy een heus avontuur is, is naar de hondenkapster gaan dat ook. Om er voor te zorgen dat dit voor je puppy een aangename ervaring is, geef ik alle nieuwe puppy's een gewenning wanneer ze voor het eerst langskomen.

We laten ze vertrouwd worden met het hele knipproces, op een leuke en ontspannen manier. Honden die deze gewenning kregen als pup, zijn altijd de grootste fans van een goede was en knipbeurt. Wat we juist doen in zo'n gewenning kan ja hier lezen.

Vertel me bij je volgende afspraak hoe jullie wandelingen gaan. heeft hij nog veel energie over? Of wandelen jullie nu net genoeg?

Ik ben benieuwd hoe dit bij jullie gaat!
Groetjes, Liese. 

Laatste artikelen

Mijn hond komt ELKE keer als ik roep! Leer nu ook hoe.
Sommige baasjes willen graag een strikt afgerichte hond, andere weer een zeer...

Waarschuwing! Wandelt jouw puppy teveel?
Puppy’s zijn zo schattig als ze kwetsbaar zijn. Een puppy die teveel beweging...

Takjes, blaadjes en zand! De herfst is er...
De herfst is aangebroken en dat merken we niet alleen aan de prachtige landsc...